de Missie

traject naar Gambia door 8 landen

traject naar Gambia door 8 landen

Breng een goed bruikbaar voertuig naar Gambia waar het door veiling geld oplevert voor een ontwikkelingsproject of een Gambiaanse organisatie de beschikking geeft over een praktisch voertuig. Privé autobezit bestaat in Gambia bijna niet waardoor de toepassing van voertuigen zich beperkt tot taxi’s, werkvoertuigen voor lokale bedrijven of een voertuig dat -gezien de aard van het ontwikkelingsproject- een duidelijke meerwaarde heeft bij de realisatie van dat project.

De Challenge wordt ook wel eens de “low budget Dakar rally” of “barrelrace” genoemd. Eigenlijk zijn beide benamingen niet correct. Het is geen rally in de zin van, wie is er het eerst, en het is geen barrelrace omdat men geen behoefte heeft aan barrels in Afrika, daar heeft men er ondertussen meer dan genoeg van. De regels voor doorreis en import zijn dan ook behoorlijk aangescherpt.

De keuze van het voertuig alsmede de staat waarin het verkeert zijn van belang voor het ‘langdurig’ gebruiksdoel ter plaatse. Verder dient men zich te realiseren dat het onderhoud dat in Afrikaanse landen gepleegd wordt en mogelijk is, bij lange na niet te vergelijken is met de mogelijkheden hier. Exotische autos – naar Afrikaanse begrippen – hebben misschien wel een aantrekkingskracht op potentiële eigenaren, maar kunnen na het kleinste gebrek doelloos langs de weg blijven staan. Geen onderdelen, geen kennis, geen gereedschap – auto wordt gedumpt, eigenaar een stuk armer en weer wat ongevraagd afval erbij.

Gedumpte schoolbussen in Fajara / Gambia

Gedumpte schoolbussen in Fajara / Gambia

De Challenge

De Challenge is om een kwalitatief goed voertuig zelf naar Gambia te rijden zodat bij aankomst de wagen daar nog lange tijd ingezet kan worden en eventueel op termijn zelfs nog dienst kan doen als donorvoertuig. Daar komt verder bij dat er onderweg geen ondersteuning is van technici, hulptrucks met onderdelen, helicopters en andere rescue voertuigen. De deelnemers zijn op zichzelf en elkaar aangewezen en wat ze verder aan technische en mentale bagage meenemen.

De reis van 7000km voert door 8 (of 9 landen, afhankelijk of je de Westelijke Sahara wel of niet tot Marokko rekent) en minimaal evenzo veel verschillende gewoonten en gebruiken. De omstandigheden, zeker in Afrika, vereisen een andere rijstijl en verouderen het voertuig exponentieel. Ook hier moet je rekening mee houden als je je missie met succes wilt uitvoeren. En dat is, in ieder geval voor ons, team Dream Reality, De Challenge.

Reacties zijn gesloten.